Zajkeltő eszközök vasárnapi korlátozása

Rendeletet alkotott a Kisfüzesi Képviselőtestület a község belterületére kiterjedően egyes zajkeltő eszközök vasárnap és munkaszüneti napon történő használatának korlátozásáról.

Eddig nem volt helyi jogszabály a közösségi együttélés alapvető szabályairól Kisfüzesen, így ezek megsértése sem volt szankcionálható. Az önkormányzat alkotott már rendeletet a környezet-védelem helyi szabályairól, ám több olyan szabályszegés vagy a lakókat irritáló magatartás van még, amelyekre idáig nem volt írott szabály.

(Megjegyezzük, erre egy polgárias társadalomban nem is lenne szükség. Ott az íratlan szabályok is elegendőek a normakövető józan többség számára.)

Az augusztus végén hatályba lépő új rendeletről a községvezetés hangsúlyozza, nem az a cél, hogy a közösségi együttélés szabályait indokolatlanul kiterjesszék, a lépést sokkal inkább a gyakorlati tapasztalatok alapozták meg.

A rendelet röviden megfogalmazott szabályai:

A rendelet hatálya belterületen a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységre terjed ki

(1) Az ingatlanon zajhatással járó kertművelési, kertépítési, valamint kertfenntartási tevékenység, különösen fűnyírás, motoros fűkasza, kapálógép, motorfűrész használata, kerti traktor üzemeltetése vasárnap és munkaszüneti napon nem végezhető.

(2) Az ingatlanon zajjal járó karbantartási, javítási, szerelési, építési munka, hobbi tevékenység (pl. anyagvágás, köszörülés, csiszolás, fúrás, vésés, kalapálás, fűrészgép, betonkeverő használata stb.) vasárnap és munkaszüneti napokon nem végezhető.

(3) A (2) bekezdés szerinti korlátozás alól kivételt képez az azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítás vagy veszélyelhárítás céljából történő munkavégzés.

A rendelet 2018. augusztus 25-én lépett hatályba.

Az új szabályozás szerint tehát megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait, aki vasárnap és ünnepnapokon lakóövezetében zajt keltő tevékenységet végez.

A helyes értelmezés alapján ugyanakkor hétköznapokon és szombaton időkorlátozás nélkül végezhető a rendeletben említett zajkeltő tevékenység a településen.

A rendelet szellemében kölcsönösen tartsuk tiszteletben egymás lakókörnyezeti pihenését.