Községi Könyvtár nyílik Kisfüzesen


Könyvtár

 Kisfüzes település történetében bátran állíthatom, hogy 2014. a változás évének számít. Pályázat révén átépítésre került a művelődési ház, amely meglátásom szerint a Fűzfa Alapítvány hatékony közreműködése mellett Menyhárt Imre édesapám dicsősége.
Ezt a vonalat képviselve, fiatalos lendülettel és persze szerencsével mire lenne még szüksége
Kisfüzesnek? Egy működő Könyvtárra.

 Ennek érdekében 2014. november 12. napján előzetes tárgyalásokat folytatva Tőzsér Istvánné Géczi Andreával, a Heves Megyei Bródy Sándor Könyvtár igazgató asszonyával aláírásra került az a szerződés, amelynek köszönhetően Kisfüzes településen 2015. január 1. napjától Könyvtár nyílik. A Könyvtár ideiglenesen a Polgármesteri Hivatalban fog működni, ugyanis a szükséges technikai feltételek egyelőre itt adottak. A nyitvatartás pontos időpontjáról most zajlanak az egyeztetések. Reményeim szerint várakozáson felüli érdeklődést mutat majd a lakosság a Könyvtár felé és mindenki kortól függetlenül örömmel fogadja a könyvtár által nyújtott szolgáltatásokat.

 A Könyvtár másik előnye, hogy több költségvetési támogatást kaphat annak működtetése esetén az önkormányzat. Kisfüzes Község Önkormányzata visszatérően minden évben a költségvetéséhez 1.140,-Ft/fő összegű közművelődési normatívát kapott, amely több mint 170.000,-Ft-ot jelentett a település számára. Ez az összeg 2015. január 1. napjától 1.200.000,- Ft-ra emelkedhet, amennyiben az adott településen könyvtár is üzemel, függetlenül a falu lakosság számától. Ezt az összeget nemcsak a Művelődési Ház és a Könyvtár fenntartására, hanem egyéb kulturális célokra (rendezvények, kiállítások, fellépések) is fel lehet majd használni. Nem árulok el nagy titkot, de reményeim szerint 2015-ben falunap rendezésére is költhetünk a települést megillető közművelődési támogatásból. A Könyvtár berendezését és a hozzá szükséges eszközöket ugyancsak az egri Bródy Sándor Könyvtár biztosítja, beleértve a munkához nélkülözhetetlen technikai hátteret is (Notebook). A könyvtáros személyét közfoglalkoztatottak látják majd el, képzésüket a szerződő partner fogja megszervezni. A Könyvtár készlete negyedévente fog cserélődni. 2015-ben a szerződő partner egri Bródy Sándor Könyvtár pályázati lehetőséget is biztosít, amelynek keretében a Könyvtár teljes bútorozását meg tudjuk oldani. Pályázat nyertessége esetén az önkormányzatnak 10 % önrésszel, a támogatott
összegtől függetlenül hozzá kell járulni. Ezt viszont nem külön forrásból kell finanszírozni, hanem az Önkormányzat költségvetésében szereplő, a fentiekben hivatkozott 1.200.000,-Ft mértékű kulturális és közművelődési normatíva összegéből.

Menyhárt Balázs polgármester