A kerti hulladék és avar égetésének szabályai

Kisfüzes Község Önkormányzatának a helyi környezetvédelem szabályairól szóló 10/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelete értelmében minden év szeptember 1-től április 30-ig hétköznapokon 10.00 órától 16.00 óráig végezhető a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése.Az égetés csak megfelelő légköri és időjárási viszonyok mellett szélcsendes, száraz, csapadékmentes időben végezhető.

Szeles időben, továbbá nyári évszakban (május 1-től augusztus 31-ig) az avar és kerti hulladék égetése céljából a tűzgyújtás szabad térben nem megengedett. A tilalom hétvégére is vonatkozik.

Hétvégén és ünnepnapokon csak kerti grill, illetve egyéb kültéri ételkészítés céljára történhet tűzgyújtás csak az erre a célra rendszeresített tűzrakó helyen. Minden más célú tűzgyújtás tilos!

Égetni csak megfelelően kialakított helyen, a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon lehet. Az égetést végző személy a tűzrakó helyen az égetést befejezve köteles gondoskodni a tűz (parázs) oltásáról.

Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, valamint ipari eredetű hulladékot.

A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak kis adagokban történhet. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, s gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

Hazánkban széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre. Az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, amely csak korlátozott mennyiségben alkalmas talajerő utánpótlására. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Egy átlagos kerti tűz, amelyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, jelentős nagyságrendű légszennyezést okoz.

A nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, illetve a magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező.

A levegő védelmét szabályzó 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet további rendelkezéseket tartalmaz az avar és kerti hulladék égetés hatósági ellenőrzésével, bírságolásával kapcsolatban. Az eljáró hatóság az illetékes járási hivatal, a kiszabható bírság magánszemélyeknél pedig 100.000 forint is lehet.