Kisfüzest érintő pályázatok

A Kisfüzes-Pétervására közötti közút teljes körű felújításának TOP pályázata

A Kisfüzesi bekötőút felújításának esélye és lehetősége még 2015. év első felében, a Községi Önkormányzat Képviselőtestületének minisztériumi felterjesztése alapján kezdődött, amellyel egyetértve kapott kedvező elbírálást az útberuházás megvalósítására irányuló, a Települési Operatív Program (TOP) keretein belül induló pályázat.

A pályázó Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kisfüzes Község Önkormányzatával konzorciumban megnyerte a Pétervására – Kisfüzes közötti 24121 számú, 5,134 km hosszú közút teljeskörű felújítását. A TOP-1.3.1-15-HE1-2016-00001 azonosító számú pályázat megvalósításának jóváhagyását az 1366/2016. (VII. 13.) Korm. határozat tette közzé hivatalosan.

2018. év áprilisában a tervek szerint megkezdődik a teljes útszakasz fejlesztése, de nem csak az úttestet, hanem a padkát és a mellette lévő csapadékvízelvezető árokrendszert is korszerűsítik. Emellett elvégzik az autóbuszöblök megújított szegélyezését és aszfaltborítását is. A pályázat várhatóan 550.000.000,-Ft értékben valósul meg. Az útfelújítás befejezése legkésőbb 2018. október végéig megtörténik.

A korszerűsített út várhatóan 2020. év második felében a Pétervásárára történő beérkezés előtt egy körforgalommal becsatlakozik a Bátonyterenye – Ózd közötti 23-as és 25-ös számú főútvonallal párhuzamos gyorsforgalmi út várost elkerülő szakaszába.


Autóbuszmegállók létesítésének LEADER pályázata

A Kisfüzesi bekötőút felújításához kapcsolódóan az Önkormányzat LEADER pályázat benyújtásával három autóbuszmegálló építését tervezi a településen. A pályázati kiírást az Élhető települések kialakítása elnevezésű VP6-19.2.1.-29-3-17 azonosító számú felhívás tartalmazza, amely szerint az említett projektre összesen 2.000.000,-Ft támogatás igényelhető. A megvalósításhoz 5 % saját forrást kell vállalni az önkormányzatnak. A Dózsa György úton létesítendő, mozgásérzékelős, napelemes megvilágítású autóbuszvárók tervezése megtörtént, amelyek elhelyezéséhez a Közútkezelő hozzájárult. A pályázat megvalósítása 2018. év októberben várható.


Szennyvízberuházás KEHOP pályázata

A Kisfüzesen is megvalósuló szennyvízhálózat kiépítésének pályázati előkészítése 2016. év szeptembere óta folyamatban van, a jelenlegi állapot szerint leghamarabb 2018. év második felében nyílik lehetőség elindítani a projektet. (ha a bekötőút megépül, a szennyvízelvezetés kiépítése nem fog fennakadást okozni, mert a közutat övező csapadékvízelvezető árokszelvény mentén fog haladni). A szennyvízberuházás a KEHOP-2.2.2-15-2015-00041 azonosító számú pályázaton belül konzorciumban fog megvalósulni, négy település Ivád, Kisfüzes, Szajla és Terpes részvételével. A négy településen kialakított szennyvízhálózat egyaránt a Pétervásárai szennyvíztisztító telepre fog becsatlakozni, mert annak kapacitása ezt lehetővé teszi.

A négy település szennyvízelvezetési csatlakozását a Pétervásárai agglomerációhoz 2017. június 15-én kelt döntésével a Belügyminisztérium jóváhagyta. Amennyiben az 1.448.111.071,-Ft összbekerülési költségű projektet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatja, a Kormány kiemelt állami beruházássá fogja minősíteni annak megvalósítását. Ebben az esetben a közbeszerzési eljárás lefolytatására és a kivitelezési szerződés megkötésére központilag kerül sor. A projekt Kisfüzes községet érintő költségvetési része 223.416.397,-Ft. A kiemelt beruházásnak köszönhetően a településeket önrész nem terheli, a lakosoknak csak a kerítésen és a lakóházon belüli rákötés és hálózatkialakítás költségét kell finanszírozni.

A szennyvízberuházás kivitelezése 2019. évben várható.


A Polgármesteri Hivatal energetikai felújításának TOP pályázata

Az Önkormányzat által a Kisfüzes, Szabadság tér 2. szám alatti Polgármesteri Hivatal épületének teljes külső felújítására és energetikai korszerűsítésére benyújtott TOP pályázat az irányító hatóság és a Heves Megyei Közgyűlés döntése alapján pozitív elbírálásban részesült.

A TOP-3.2.1-15-HE1-2016-00022 azonosító számú pályázat megvalósítására 10.246.848,-Ft támogatás került megállapításra.

2018. év márciusában a tervek szerint megkezdődik az épület felújítása, melynek során a nyílászárók teljes lecserélése, külső vakolatcsere, a födém hőszigetelése, komplex fűtés korszerűsítés és akadálymentesítés fog megvalósulni. A munkálatok a hivatali és orvosi rendelő épületszárnyat egyaránt érintik, sőt kiterjednek a tűzoltószertárként funkcionáló toldalékra is.

A felújítás előreláthatóan 2018. év júniusában fog befejeződni.


Kisfüzes, mint Lovasfalu turisztikai fejlesztésének TOP pályázata

A Kisfüzes Községi Önkormányzat többségi tulajdonában lévő Equitum Castra Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (Kisfüzes, Szabadság tér 2.) által a Kisfüzes, Ady Endre utca 9. szám alatti ingatlanon lovas kultúra központ turisztikai kialakítására benyújtott TOP pályázat az irányító hatóság és a Heves Megyei Közgyűlés döntése alapján pozitív elbírálásban részesült.

A TOP-1.2.1-16-HE1-2017-00003 azonosító számú pályázat megvalósítására 300.000.000,-Ft támogatás került megállapításra.

A beruházás keretében az ingatlanon egy egységként kialakítva három épület, korhű jurták elhelyezésére alkalmas hely és egy arculatnak megfelelő játszópark kerül elhelyezésre, amelyek az alábbi fő funkciókat tartalmazzák:

1) Főépület többfunkciós kiállító és előadó térrel, irodával, gazdaszobával, ajándékbolttal;

2) Többfunkciós fedett kiállító- és bemutatótér;

3) Lótartás hagyományait bemutató épület;

4) Lovas arculatú pihenő park-játszótér;

5) Meglévő domboldalban kialakítandó vízszintes terület Jurta sátrak elhelyezésével.

A Lovasfalu hagyományőrző turisztikai központ várhatóan 2019. év végéig fog megvalósulni.


Büszkeségpont pályázat keretében létesített 1956-os emlékmű Kisfüzesen

Egy 1956-os kisfüzesi emlékmű létesítését az Önkormányzat határozta el, amelynek érdekében pályázatot nyújtott be a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz. Az emlékmű megvalósítását a KKETTKK-56P-02-0312 azonosító számú pályázat keretében az 56-os Emlékbizottság 2.403.877,- Ft összegű támogatásban részesítette. A Szabadság téren elhelyezett emlékművet Kiss István egri fafaragó tervezte. Az emlékmű egy 60 cm átmérőjű tölgy rönkből készített, alul 40 x 40 cm alapú, 3 méter magasságú obeliszk. A faragott emlékmű, kovácsolt vasalattal rögzül a masszív beton alapozáshoz. Az obeliszk derekát a lehulló lyukas zászló öleli át. A zászló táblásított tölgyfából készült, amely a szintén tölgy oszlopra került rögzítésre. A lobogásba „fagyott” lyukas zászló alatt jelenik meg az „1956” és a „KISFÜZES” felírat. Az oszlopra e felíratok alá került bevésésre a kisfüzesi Munkástanács és a Nemzetőrség összevont betűrendbe szedett névsora. A nevek alá került az obeliszkbe bevésésre az „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak” felirat. Ez alatt helyezkedik el külön réztáblán az 1956-os Emlékbizottság logója.

Az emlékműhöz kapcsolódó teljeskörű kivitelezési munkákat a pétervásárai székhelyű BAFAG Kft. végezte el. A kivitelezés körében az emlékmű közvetlen helyének és környezetének kialakítása, parkosítása, továbbá az ahhoz kapcsolódó építési munkák elvégzése, valamint a parkosított környezetbe illeszkedő kerti rönkbútorzat (2 pad, 1 asztal) beszerzése valósult meg.

Az elkészült emlékmű ünnepélyes átadására 2016. november 26. napján került sor.

A rendezvényen az új köztéri alkotást Horváth László országgyűlési képviselő avatta fel. 


Az EMVA falufejlesztési pályázat keretében felújított Kisfüzesi Művelődési ház

A Kisfüzesi Önkormányzat által alapított FŰZFA Közalapítvány (Kisfüzes, Szabadság tér 2.) az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) 2012. évben pályázott a Kisfüzesi Művelődési ház felújítására. Az EMVA-1707750645 azonosító számú pályázat megvalósítására 19.939.000,-Ft támogatás került megállapításra.

A Művelődési ház felújítása során a tetőszerkezet cseréje, a külső homlokzat hőszigetelése, teljes körű nyílászáró csere, továbbá a belső elektromos hálózat korszerűsítése történt meg.

A főbejárat átalakításra került egy nyitott társalgó térrel és akadálymentes közlekedést biztosító útvonallal. Az épületbelső új vakolatot és burkolatot kapott, új fürdőhelyiséggel és vizesblokkal bővült. Korszerű tűzhely és melegvíztároló beszerelése történt meg. A felújítás során a nézőtér új székekkel került berendezésre. Mindezeken túlmenően új színpad létesült.

Az intézményi terület tereprendezése, és részbeni virágosítása megtörtént, a parkban pihenőpad került kihelyezésre. Sajnos az akadálymentesítés, a fűtéskorszerűsítés és a bútorzatcsere nem fért bele a felújításba.

A Művelődési ház felújításához kapcsolódó teljeskörű kivitelezési munkákat a pétervásárai székhelyű BAFAG Kft. végezte el.

A fejlesztéssel kisebb rendezvények, közösségi összejövetelek megvalósítására alkalmas létesítmény jött létre, amely energiahatékonyan működtethető, esztétikus és rendezett környezetben található.

A megújult Művelődési ház ünnepélyes átadására 2014. szeptember 27-én került sor.