Új útburkolat és útpadka készül a Kisfüzesi utcákban

A biztonságos közlekedés javítása érdekében elnyert pályázati pénzeszközök igénybevételével 2020. május 26-án megkezdődött Kisfüzes belterületén a Petőfi Sándor, az Ady Endre és a József Attila utcák burkolatfelújítása.

A beszerzési eljárások lebonyolításának eredményeként az egri székhelyű Dynamic Út Kft. nyerte el a kivitelezési munkák megvalósítását.

A 2019. június 23-án hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék jelentős károkat okozott a Petőfi utca teljes szakaszán, és az Ady utca felső részén. A keletkezett károk helyreállítására az Önkormányzat vis maior pályázatot nyújtott be a Belügyminisztériumhoz, amelyet az igénylésének megfelelő összegben, 4.620.000,-Ft-tal támogatott. Ehhez 10 % mértékű önkormányzati forrást kellett biztosítani.

A Petőfi utcában a 130 méter hosszúságban tönkrement pályaszerkezet új 15 cm vastagságú útalap építéssel, mart aszfalt kiékeléssel és 6,5 cm-es aszfaltszőnyegezéssel fog elkészülni. A felújított út mindkét oldalán kavicsos padkarendezés fog megvalósulni, megújuló árokszelvény kialakításával. Az Ady utcai helyreállítással együtt a kivitelezés költsége bruttó 4.747.451,-Ft.

A 2019. október 25-én hozott döntésével a Miniszterelnökség a Magyar Falu Program keretében meghirdetett felhívás alapján két önkormányzati útfejlesztés támogatásáról határozott, az Önkormányzati pályázatban foglalt tartalommal megegyezően. A 24.973.283,-Ft összegű támogatás az Ady Endre utca és a József Attila utca szilárd burkolatú útjainak felújítását célozta, amelyhez önkormányzati forrást nem kellett biztosítani.

Az Ady Endre utca 447 méter hosszúságában vált nyomvályússá és repedezetté az útburkolat. A 30 %-ban tönkrement pályaszerkezet cseréje történik meg, illetve a teljes burkolat kőzúzalékos kiegyenlítésére és 4 cm-es profilozására kerül sor. A teljes felület 5 cm-es aszfaltszőnyeg borítást fog kapni. A felújított út mindkét oldalán kavicsos padkarendezés fog megvalósulni. A vízelfolyással érintett szakaszon íves, járható folyóka, annak mélypontján 40 cm széles keresztfolyóka kerül beépítésre, amely az úttesten lezúduló vizet egy műanyagcső bekötésén keresztül a patakmederbe fogja továbbítani.

A József Attila utca alsó 267 méter hosszúságú szakaszán az útburkolat megsüllyedt, repedezetté vált. A 30 %-ban tönkrement pályaszerkezet cseréje történik meg, illetve a teljes burkolat kőzúzalékos kiegyenlítésére és 4 cm-es profilozására kerül sor. A teljes felület 5 cm-es aszfaltszőnyeg borítást fog kapni. A felújított út mindkét oldalán kavicsos padkarendezés fog megvalósulni. Az utca felső 72 méteres szakaszán (forduló) a teljes pályaszerkezet kiépítésre kerül, tükörkészítéssel, 20 cm-es útalap kialakításával és 5 cm vastagságú aszfalt-szőnyegezéssel, az út mindkét oldalán pedig padkakészítéssel.

Az Ady Endre és a József Attila utcák kivitelezésének
költsége bruttó 24.553.863,-Ft.

2019. május 2-án került átadásra a Pétervásárát Kisfüzessel összekötő, teljes egészében felújított közút, amely a helybéliek negyvenéves álmát váltotta valóra. Most egy évvel később pedig váratlanul megújul Kisfüzes három utcájának közel egy kilométeres úthálózata. Valószínűleg ezek már visszavonhatatlanul a kistelepülés fejlődésének mozgatórugói. Vigyázzanak rá az itt élők, hogy minél hosszabb ideig használhassák saját környezetük élhetőbbé válása érdekében.