A lovashagyományokra építik a turizmus fejlesztését Kisfüzesen

Látogatóközpont konferenciateremmel és lószimulátorral, a régi magyarok életét bemutató jurták. Ezek is a részei annak a fejlesztésnek, amelyet a Mátra lábánál, Kisfüzesen valósítanak meg lovasturizmus erősítésére.

Az önkormányzat felkarolta a helyi lovashagyományok ápolását – tájékoztatta szerkesztőségünket Kiss Petra Dóra projektmenedzser, turisztikai szakértő. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az önkormányzat többségi tulajdonában levő társaság 300 millió forint pályázati támogatást nyert el a beruházásokra. A település ma is lovastúra megállóhelyként működik, így kereskedelmi és falusi szálláshelyeket is találnak az érkező vendégek.

A pályázati támogatásból Kisfüzes Ady Endre utcájában látogatóközpontot építenek, ahol állandó és időszakos kiállításokat rendeznek a lótartás hagyományairól, a lovakkal kapcsolatos munkákról és a lovaséletről. Ezek mellett a központban lovasbemutatókat is tartanak majd, a leendő fedeles lovardában.

Az épületen belül különlegességként egy úgynevezett lószimulátort is elhelyeznek. Ennek segítségével próbálhatják ki az érdeklődők a lovaglás élményét. Ezek mellett a pétervásárai középiskola azon tanulói is itt találhatnak gyakorlati helyet, akik lovász- és lóápoló képzésben vesznek részt. Az épületben konferenciateremet is berendeznek, továbbá kávézó és ajándékbolt is helyet kap. A központ mögött két mongol jurtát építenek, ahol a régi magyarok életét mutatják be a vendégeknek. A fejlesztéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás befejeződött, a munkák várhatóan még az idén elkezdődnek és a tervek szerint  2020 végére fejeződnek be.

Ezzel a fejlesztéssel a kisfüzesiek arra törekszenek, hogy tovább növeljék Heves megye legkisebb falujában a vendégéjszakák számát és a hangulatos kis völgyi településre érkezők minél több időt töltsenek el náluk.

A látogatóközpont látványterve.

forrás: Turizmus.com