Teljes hosszában megújult az út Pétervására és Kisfüzes között

Ötszázmillió forintból több mint öt kilométeren újult meg a 2019. május 2-án átadott új útszakasz.

Nemcsak a Pétervására-Kisfüzes közti bekötőút, de a faluban lévő utak, hidak is megújultak az elmúlt hónapokban egy sikeres pályázatnak köszönhetően. Megyénk legkisebb településén, a mára alig száznegyven lakosú Kisfüzesen több évtizedes álom vált valóra, hiszen közel negyven év után kapott jó minőségű, új aszfaltot a szakasz.

Az ünnepélyes átadáson többen is méltatták a beruházás jelentőségét.

Több évtizedes álmuk vált valóra a kisfüzesieknek Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Szabó Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Megyei igazgatója arról beszélt, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indíthatta el. Ennek keretében újulhatott meg a 24121-es jelű Kisfüzes bekötő út több mint 5,1 kilométeres hosszúságban.

A TOP-1.3.1-15-HE1-2016-00001 azonosító számú, „Közlekedésfejlesztés Heves megyében 1.” elnevezésű projektet a Társaság 1 334 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósította meg.

A projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezők, a HE-DO Kft. és a KM Építő Kft. mintegy nettó 393,7 millió forintból valósították meg a beruházást.

A Kisfüzes bekötő út érintett szakaszának teljes körű felújítása során a kivitelezők a külterületi szakaszon hideg, újrahasznosításos eljárás mellett 4 cm vastag kötőréteget és 4 cm vastag aszfalt kopóréteget építettek be. Belterületen a lokális pályaszerkezetcserék után készült a burkolatmegerősítés.

A meglévő burkolat profilmarása és bitumenemulziós felületkezelése után átlag 5 cm vastag kiegyenlítő réteg és 4 cm vastag aszfalt kopóréteg készült el. A meglévő 5,5 méter szélességű burkolat felújításával párhuzamosan az árkokat kitisztították és a padkát zúzottkővel stabilizálták. Új padkákat, árkokat és buszmegálló-öblöket alakítottak ki.

A kivitelezés során három híd újult meg: a pétervásárai Tarna-mellékág híd, a kisfüzesi Tarna – mellékág híd és a kisfüzesi Kincs-patak híd.

Menyhárt Balázs, a kisfüzesi polgármester úgy fogalmazott, történelmi pillanat ez a falu életében, ugyanis évtizedekig hiába küzdöttek azért, hogy a szakasz végre újra biztonságosan járható legyen. Abban bíznak, hogy a fejlesztés megállítja a falu elnéptelenedését, és hozzásegít a turizmus fellendítéséhez, sőt, egyre többen érdeklődnek majd az eladó ingatlanok után is.

Eged István, Pétervására polgármestere azt emelte ki beszédében, hogy a most megépült út kétharmad része Pétervására közigazgatási területére esik, így a város életében is igen nagy jelentőségű. Ennek köszönhetően a Dózsa úton és a Rákóczi úton élők is sokkal biztonságosabban közlekedhetnek.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője az ünnepélyes útátadón úgy fogalmazott: a helyiek jogos igénye volt az útfelújítás, amely a biztonságos közlekedés mellett, a munkába járást is elősegíti Pétervására felé. A közel 5,2 kilométeres, pazar látványt kínáló út rekonstrukciójára csaknem negyven évet vártak a helyiek.

Szavai szerint Kisfüzes csodás látnivalói figyelemre érdemesek, a megújult út ezt a célt is szolgálja.