Juhászati bemutató mintatelep Kisfüzesen

Juhászati bemutató mintateleppé válni egyszerre szakmai elismerés és komoly felelősségvállalás, hiszen vállalják a többi juhtartó számára gazdálkodásuk bemutatását, szakmai tudásuk átadását – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Kisfüzesen abból az alkalomból, hogy Dietrich János kisfüzesi gazdálkodó telepe a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség által elismert juh bemutató mintatelep lett.

Fotó: FM Sajtóiroda

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség juh bemutató mintatelepi címét azok a gazdálkodók nyerhetik el, akik napi munkájuk során a kimagasló tenyésztői munka mellett iránymutatóan alkalmazzák a legújabb technológiákat és példamutatóan betartják a jogszabályi előírásokat, valamint tenyészetüket mintaértékű rend és tisztaság jellemzi. E tenyészetek rendelkezésre állnak minden tenyésztőnek, hogy bemutassák az alkalmazott tenyésztési, takarmányozási technológiákat, a nyilvántartások szakszerű vezetését, a támogatások igénybevételének lehetőségeit.

 

A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a juhágazat az elmúlt években a kedvező piaci körülmények, a célzott támogatási programok mellett újra fejlődésnek indult, amelyet a következő időszakban folytatni kell. A családi gazdasági keretek között tartott juhok száma közel 100 ezer darabbal gyarapodott az elmúlt időszakban, ami azt jelzi, hogy van jövőképe az ágazatnak. A támogatási rendszer a következő években a juhtartók számára kedvező irányban fog változni, jóval kevesebb jogcímen, egyszerűbben fognak hozzáférni az állattenyésztést segítő támogatásokhoz.

Fotó: FM Sajtóiroda

Dietrich János 100 hektár egybefüggő legelő és 8,5 hektár lucernás területtel texel nőivarú egyedekkel és romney fajtájú kosokkal dolgozik, teljesen extenzív körülmények között, abrak nélkül tartva állatait.

(Földművelésügyi Minisztérium)