Elszigetelődhet a gyönyörű falu (Heol.hu)

Megyénk legkisebb településén, a 145 lakosú Kisfüzesen egyre nehezebb boldogulni a  rossz bekötő út miatt. Harminc éve csak romlik a szakasz.

Aki valaha megfordult már a Pétervásárához közeli alig 150 lelkes Kisfüzesen, az szinte biztosan megfogadja: ide még biztosan visszatér. Megyénk legkisebb településén összetartó, egymást segítő emberek élnek, ám szinte mindannyian tartanak attól, hogy előbb-utóbb elnéptelenedhet a falu.

A lakosság egyre fogyatkozik, az itt élők több mint hetven százaléka nyugdíjas. A gyönyörű természeti környezet, a csend, a tiszta levegő évek óta arra inspirálja az erre kirándulókat – magyarokat és külföldieket egyaránt –, hogy hétvégi üdülőt vásároljanak családjaik számára, az elmúlt években azonban némiképp megtorpant az érdeklődés az itteni ingatlanok iránt. A legtöbben attól riadnak vissza, hogy a faluhoz vezető négy kilométernyi bekötő út lassan szinte járhatatlan.

Kovács Gyula, helyi vállalkozó szerint Kisfüzes ideális hely a gazdálkodásra, különösen az állattartásra. – Mi évek óta búr-kecskék tenyésztésével foglalkozunk, s büszkén mondhatom, hogy nemcsak itthon, hanem külföldön is nagyon kelendő a portékánk. Nagyon szeretünk itt élni, azonban néhány dolog enyhén szólva is bosszantó. Ilyen például az idevezető út silány állapota. Sajnos emiatt egy gépkocsink is tönkrement az elmúlt években. Azt gondolom, hogy  ezt a problémát mielőbb orvosolni kell ahhoz, hogy ne szigetelődjön el teljesen a falu.
Kovács Róbert, őstermelő is sok szállal kötődik Kisfüzeshez.

Családszerető ember lévén ragaszkodik szülőfalujához, és úgy gondolja, hogy soha nem fognak innen elköltözni. Itt alapított családot is.
– A kisfiam elmúlt három éves. Szerencsére ilyen helyen teljes biztonságban tudhatjuk, nem kell féltenünk, hiszen a közbiztonság nagyon jó, a csend, a tiszta levegő, a környezet ideális a gyermeknevelésre. Úgy vélem, nagyon jót tenne a falunak, ha több munkalehetőség akadna itt helyben, vagy a környéken, mivel egyelőre csak a közmunkaprogram nyújt némi megélhetést az embereknek. S ha végre az idevezető út is járható lenne, a település vonzereje is sokat javulna.

Igaz, ami igaz. Személyautóval Pétervásáráról Kisfüzesre eljutni, több mint vakmerő vállalkozás. Különösen csapadékos, vagy téli útviszonyok között. A falu fiatal polgármestere Menyhárt Balázs azt mondja, Kisfüzesen jelenleg 146 bejelentett állandó lakos él. Az elmúlt öt évben mindössze négy gyermek született, a halálozások száma ennek duplája. A 13-23 éves korcsoportnak mindössze tizenöt tagja van. Mivel óvoda, iskola hosszú évek óta nem működik helyben, többségük a közeli Pétervásárára jár. Az egyetemen, főiskolán továbbtanuló fiatalok aligha költöznek haza, hiszen máshol könnyebben bodogulnak.

– Itt az egyetlen kitörési pontot a turizmus jelenthetné, hiszen a környék gyönyörű, számos eladó ingatlan is található. Érdeklődők is lennének, akik itt szeretnének nyaralónak házat vásárolni, ám amíg a faluba vezető, négy kilométeres, katasztrófális állapotban lévő bekötőutat nem sikerül rendbe tenni, nem sok esély van arra, hogy megpezsdüljön az élet, s gyarapodjon az állandó a lakosság. Idén szeretnénk szebbé tenni a faluközpontot, parkosítunk, eligazítótáblákat helyezünk ki, s ha pályázati forrást találnak, a csapadékvízelevezető rendszert is szeretnénk kiépíteni. A megtartó erő növeléséhez azonban a legfontosabb a bekötő út felújítása lenne.

Forrás : Heol.hu